Bits & Pieces

Techniek saai? Echt niet! Maar wat zijn nou de leukste uitvingen in de techniek? Wij zetten ze voor jullie even op een rijtje.

onbemande-tractor-tskills-bits-and-pieces

Onbemande tractor

Moet er een veld worden gesproeid of ingezaaid? De boer draait zich nog eens om in bed en zijn tractor gaat op pad. Dat zou kunnen met deze elektrische tractor die zelf kan rijden en werken. De taak en route wordt ingesteld en het ding gaat aan de slag. Handig!

 

Foto: Monarch

Kleding die meegroeit

Om de paar maanden een nieuwe spijkerbroek? Dat is niet meer nodig. Tenminste, niet voor kinderen die kleding kopen van Petit Pli. Hun truien, shirt en broeken groeien namelijk mee. Zo kan een broek meerekken van een baby tot een kind van vier. Veel beter voor het milieu!


Foto: Petit Pli

Ober op wieltjes

In het Chinese wokrestaurant Royal Palace in Renesse hebben ze twee medewerkers die ze geen uurloon hoeven betalen. Het zijn robots die in de bediening werken en tafels kunnen afruimen. Voor zover bekend is dit het eerste restaurant in Nederland waar robots werken.

Bordje kippenveren

Een Thaise uitvinder maakt eten van de veren van kippen. Hij vermaalt de veren, die een afvalproduct zijn van slachtbedrijven, tot een poeder. Daarvan maakt hij een soort tempeh-achtige blokken die je kunt eten. Ze zitten volgens hem vol met eiwitten. Clever!

Mondmasker als tolk

Corona kan ook een inspiratie zijn. Zo ontwikkelde een Japans bedrijf een mondmasker dat kan vertalen. Zeg een zin in het Japans tegen het masker en even later lees je dezelfde zin in het Engels op je telefoon. Acht verschillende talen spreekt dit handige ding!


Foto: Donut Robotics Co

Tegenaanval op sprinkhanen

Nee, het is geen fotolens vol spetters. Dit is een sprinkhanenplaag. Deze dieren zorgen voor ontzettend veel schade aan de planten. Oplossing: In India gingen ze een plaag van deze insecten te lijf met gif. En hoe krijg je dat spul in de lucht? Juist, met drones.

turbo-snelheid

Voor het eerst is er test geweest met mensen in de Virgin Hyperloop. Twee mensen legden vijfhonderd meter af in vijftien seconden. Dat is nog niet de topsnelheid die je met de Hyperloop moet kunnen bereiken. Verplaatsing in een tunnel zonder luchtweerstand moet namelijk kunnen leiden tot een snelheid van duizend kilometer per uur. De mensen van Elon Musk experimenteren nog even verder…