Lauren is frezer bij Breman Machinery

by Thirza Beunk
Breman-machinery-tskills

In bijvoorbeeld de luchtvaart, op schepen en op olieboorplatforms worden enorme werktuigen gemaakt waarvoor oersterke onderdelen nodig zijn. Koppelstukken, grijpers, buizen, bouten, verzin het maar. En die worden gemaakt bij Breman Machinery in Genemuiden. Laurens (18) werkt er als frezer.

In de werkplaats van Breman Machinery vliegen de stukken staal je letterlijk om de oren. Er wordt hier gefreesd, gekotterd, geboord, gedraaid, geslepen: alles om centimeters dik staal te veranderen in een belangrijk onderdeel voor bijvoorbeeld een hijskraan of windmolen. Laurens zit in zijn tweede jaar van een BBL-opleiding voor verspaner. Hij leert metaal te bewerken tot een product. ”Mooi om te zien hoe een stuk staal verandert in een product!”

Tip van Laurens:
Veel afwisseling houdt je werk interessant!

“Ik was eigenlijk begonnen als lasser,” vertelt hij, “maar al gauw werd ik getrokken door het werk van de verspaners aan de andere kant van de werkplaats. Ik vind het leuk dat je een product maakt van begin tot eind. Ik krijg een stuk metaal dat ik vastklem op de machine. Dan lees ik de tekening en programmeer ik de machine. Stapje voor stapje geef ik aan hoe het metaal bewerkt moet worden. Dan zet ik de juiste gereedschappen in de machine en gaat hij lopen. Je ziet dus onder je neus ontstaan wat je net hebt ingevoerd.”

“Soms gaat er iets mis, maar zonder fouten kun je niet leren.”

“Ze hebben hier drie praktijkopleiders. Zij zorgen ervoor dat je de juiste dingen leert. Ik pikte het werk al snel op en dan mag je steeds meer nieuwe dingen doen. Ik maak steeds andere producten, dus geen dag is hetzelfde. De sfeer is goed, dus ik was snel gewend. En na mijn opleiding kan ik hier gewoon blijven werken!”

Check dit!
Bij Breman Machinery is altijd plaats voor stagiairs. Je kunt leren verspanen, maar ook lassen, monteren of constructiewerk doen. Kijk voor stageplaatsen op: www.breman-machinery.com

Foto: E.J.Bruinekool Fotografie Hilversum

Lees ook