Corné leerde zijn vak in de praktijk bij AFMI

by nltskill-bathumi
AFMI-verspanende-industrie-techniek-tskills

“Ik ben praktisch en precies en werken met metaal leek me wel wat. Ik ging een week stage lopen bij AFMI Verspanende Industrie, een metaalbewerkingsbedrijf in Hengelo, om te zien of het werk iets voor me was. Na die week bood AFMI me een opleiding aan. Die kans heb ik gegrepen!”

Corné Muller ging aan de slag in een BBL-traject. AFMI betaalde zijn opleiding, plus een vergoeding voor het werk dat hij daar vier dagen in de week deed. In ruim vijf jaar tijd haalde Corné diploma’s voor draaien en frezen op niveau 2, CNC-draaien en CNC-frezen op niveau 3 én verspaningstechnologie op niveau 4. Dankzij al die ervaring is Corné een waardevolle werknemer geworden, die complexe producten kan maken.

“Ik werk met een draaibank die door de computer wordt gestuurd. Het ruwe materiaal positioneer en klem ik in de machine. Ik kies de beitels die het meest geschikt zijn voor de bewerking en het metaal moeten verspanen. Die informatie haal ik uit de geleidekaart en de werktekening die ik krijg. Dan stel ik de computer in. Elke rand en uitsparing die gemaakt moet worden, komt in de computer. Dan gaat de machine draaien en wordt het metaal verspaand.”

We kunnen hier van iets ruws en onbewerkt, iets heel moois en complex maken. Dat geeft een kick!

“Werken op ‘gewone’ draaibanken is ook leuk, hoor. Maar met de computergestuurde CNC-machines kun je veel complexere producten maken. Het is leuk dat je steeds weer moet uitdokteren wat de beste aanpak is. Dat houdt je scherp en het werk interessant. En ja… soms lukt het niet en gaat er iets kapot. Natuurlijk is dat balen, maar je leert wel heel snel hoe je het de volgende keer beter kunt doen!”

Tip van Corné:
“Wil je dit werk goed leren, blijf dan steeds kritisch op jezelf. Werk nauwkeurig, maar blijf ook lekker jezelf!”

Check dit!
Wil je ook weleens snuffelen aan het werk bij AFMI? Je kunt hier leren CNC-frezen, -draaien en -slijpen. Kijk op www.afmi.nl.

Foto: Gijs van Ouwerkerk

Lees ook