Thijs en Quinten leren draadvonken bij Ter Hoek

by Thirza Beunk

Bij Ter Hoek Vonkerosie bewerken ze metaal. Zo maken ze bijvoorbeeld onderdelen voor vliegtuigen die op de honderdste millimeter nauwkeurig zijn uitgesneden en bewerkt. Ze doen dit met speciale machines die elektrische vonken maken. Er zijn weinig plekken waar ze zó precies kunnen werken! Thijs en Quinten lopen hier nu een paar maanden stage.

Thijs: “Op school leer ik verspanen, draaien en vrezen. Dat is ook metaal bewerken, maar het gaat niet zo precies als draadvonken. Hier maken we soms producten die we met handschoenen moeten vastpakken. Er mag echt geen vuiltje opkomen!”

Quinten: “Als je hier voor het eerst komt, kun je niet zomaar achter een machine gaan staan. Je leert stapje voor stapje meer over de draadvonkmachines en hoe je ze moet gebruiken. Elke stap wordt nagelopen door een collega. Want als je een werkstuk verknalt, kan dat duizenden euro’s kosten!”

Gelukkig kijkt er iemand mee naar ons werk, want als je het verprutst kan dat een dure grap zijn!”

Thijs: “Elke dag doen we weer andere dingen. Je hoeft hier nooit urenlang hetzelfde werk te doen. We doen onderhoud aan de machines, zandstralen producten die klaar zijn, helpen soms bij het inpakken van de spullen… je hoeft je nooit te vervelen! Je werkt steeds aan andere producten en aan andere machines.”

Quinten: “We worden hier behandeld als een volwaardige collega. Je kunt altijd aan iemand vragen stellen. Als je binnen het bedrijf eens mee wilt lopen op een andere afdeling, dan kan dat. Je krijgt veel kansen en ze houden je graag binnen. Het is voor Ter Hoek moeilijk om nieuwe mensen te vinden, want er is geen school waar je draadvonken leert.”

Thijs: “Mijn vader werkt ook voor een metaalbedrijf en ik wist altijd al dat ik dat ook wilde. Maar van draadvonken had ik nog nooit gehoord. We leren hier een uniek vak!”

Wie: Thijs Bakker & Quinten Kroon
Leeftijd: 16 & 18 jaar
Opleiding: REMO verspaningstechniek & ROC Precisietechniek BOL 4
Wat: Stage bij Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen

Check dit!
Is zulk nauwkeurig werk ook wel iets voor jou? Bij Ter Hoek zien ze je graag komen! Kijk op www.terhoek.com voor stageplaatsen en vacatures.

Foto: E.J.Bruinekool Fotografie Hilversum

Lees ook